Tuesday, May 25, 2010

Simpel Soepje

Niks zo makkelijk en gezond als een simpel soepje. En omdat je zelf bepaalt wat er in gaat, is het altijd naar je smaak. Gewoon doen, succes gegarandeerd!

Nu heb ik het hier eerder al eens gehad over de vele voordelen van soep, en vooral soep met tomaten. Een goed begin dus, zeker ook omdat het er de tijd van het jaar voor is.

Tomatenbroodsoep IMG_5779-1

Men neme een tas vol tomaten. Rijp is goed, overrijp nog beter. Ideaal, want die kun je vaak op de markt voor een schijntje meenemen. Zijn er geen rijpe tomaten of heb je haast, gebruik dan vooral tomaten uit blik. Of van allebei een beetje. Of wat tomatenpuree, voor extra smaak. Of wat kerstomaatjes erbij. Of…

Voor textuur en nog meer smaak gebruik je in dit geval brood. Stevig, degelijk brood graag, oud is geen bezwaar. Stokbrood kan ook, en zuurdesem geeft weer een heel ander effect. Zoals ik al zei, de keuze is aan jou.

Verder nog een ui erbij, wat knoflook en (Spaanse) peper naar smaak, een handje verse basilicum*, en bouillon om alles aan elkaar te breien.

Het loont de moeite om de tomaten even kort voor te bereiden. Snijd aan de onderkant een kruis in de schil en leg de tomaat zo’n 30 seconden in kokend water tot het vel begint los te laten. Als ze erg rijp zijn iets minder, als ze erg hard zijn iets meer, dat idee. Vanuit het kokende direct in ijskoud water en je trekt het velletje er zo af. Steelaanzet eruit snijden, in stukken hakken (of andersom als je dat makkelijker vindt) en ze zijn klaar voor gebruik.

  1. Bak de ui, knoflook en peper zo’n 5 minuten in voldoende olijfolie. Een goede maat is 1 eetlepel (15 ml) per persoon. Tijdens het bakken alvast wat op smaak brengen met zout en peper.
  2. Zodra de ui zacht wordt kan de tomaat erbij. Bak deze 10 minuten mee, totdat de stukjes uiteenvallen. Niet vergeten af en toe te roeren, en alvast wat bouillon erbij als het te droog wordt.
  3. Zoveel bouillon erbij als nodig is om alles onder te zetten, en dan nog iets meer. Brood erbij en 1 minuutje laten sudderen. Ondertussen even proeven of er genoeg zout en peper door zit.
  4. Nu heb je 10 minuten om de tafel te dekken, drinken te pakken, handen te wassen, etc. In die tijd raakt het brood doordrenkt met alle lekkere smaken.
  5. Roer kort voor het serveren de verse basilicum* erdoor. (Als je gedroogde gebruikt moet deze al met het brood mee.) Garneer met nog wat versgemalen zwarte peper.

Bon appetito! 

IMG_5789-1De mogelijkheden om te variëren zijn echt eindeloos. Een kleine greep van suggesties: olie, pesto, balsamico-azijn, verse kruiden, olijven, geraspte kaas, artisjokharten, citroensap, cacao, wijn en alle soorten naturel-zuivel als melk, Griekse yoghurt en crème fraîche

En natuurlijk kun je de soep ook zonder brood maken. Met bijvoorbeeld pasta, rijst of linzen. Die kun je gewoon in de soep meekoken, als je de bouillon er met de tomaten bij doet. Of met wat andere groenten erbij als wortel, mais, courgette of pompoen. En gehaktballetjes! Of omeletsliertjes. Of wat kleingesneden worst…

Het zal gewoon nooit hetzelfde worden. Maar wel altijd lekker. En durf je het niet aan de hoeveelheden zelf te kiezen? Vertel me met hoeveel je bent, en welke smaken je aanstaan. Dan krijg je per ommegaande een recept-idee op maat.IMG_5763-1

Tuesday, May 11, 2010

Brood, wat zit er eigenlijk in? (2)

IMG_5248-1Brood is iets wat veel veel van ons dagelijks eten. Als we dat nou een klein beetje gezonder zouden maken, helpt dat dus elke dag. En zeker op het gebied van brood is gezond eten minstens net zo lekker. Maar hoe weet je nu wat gezonder is?

Het ezelsbruggetje dat vroeger veel gebruikt werd gaat al lang niet meer op. Donker gekleurde broden zijn vaak gekleurd met moutmeel en gekarameliseerde suiker, om ze een ‘gezonder’ kleurtje te geven. Omgekeerd bestaat er tegenwoordig witbrood waar (kleurloze) extra vezels aan zijn toegevoegd. De kleur van een brood zegt dus niet altijd hoe gezond het is. 

Belangrijk is om te weten van welk soort meel je brood gemaakt is. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen, zit in de buitenste laag van de korrel, de zemel. Bij het vermalen van de graankorrel worden deze zemelen eruit gezeefd. Brood van bloem bevat daarom minder graanvezels en voedingstoffen dan volkoren, waar de zemel weer aan toegevoegd is. Ook alle lekker toevoegingen als vruchten, noten, zaden en pitten leveren extra vezels, vitamines en mineralen.

IMG_5244-1Vooral deze voedingsvezels verdienen nog wat extra aandacht. Ongeveer 90% van de Nederlanders krijgt er dagelijks te weinig van binnen. En dat terwijl het eigenlijk vrij simpel is. Verse groenten, fruit en volkoren producten leveren genoeg materiaal om gezond te blijven. In het dagelijks leven is volkorenbrood is al gauw de grootste bron van vezels op een dag, met de aardappel als goede tweede. Bovendien is het eten van teveel vezels bijna onmogelijk.

Voedingsvezels zorgen ervoor dat de darmen goed werken en zijn zo belangrijk voor een goede stoelgang. Ze verminderen de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Ook zorgen ze voor een ‘vol gevoel’ in de maag. Handig om te weten voor wie op zijn gewicht wil letten. Een vezelrijk dieet heeft zelfs een gunstige invloed op de mentale gezondheid. Mensen die 's IMG_5250-1ochtend graanproducten eten, blijken minder stress en een sneller denkproces te hebben.

Genoeg redenen om er eens wat beter op te letten, volgens mij.  Al is een kleine waarschuwing wel op zijn plaats. Zeker als je het je het niet gewend bent kan het plotseling eten van meer vezels gasvorming veroorzaken. In dat geval is het zaak je lijf er in kleine stappen aan te laten wennen. Maar zolang je weet hoe een volkorenbrood er überhaupt uitziet, of wat een banaan is, zit je aardig veilig…

Monday, May 3, 2010

Oefening baart kunst, toch?

Leerkrachten worden betaald om stapels schrijfwerk door te spitten, en krijgen vele weken vakantie om daar weer van bij te komen. Om over al hun geklaag nog maar te zwijgen… Jij doet het helemaal voor nop. Ik vind het geweldig.

IMG_5295-1

Maar over afgelopen Koninginnedag heb ik juist niet zoveel te vertellen. Wel had ik de camera meegezeuld, dus toch nog een paar plaatjes…

 

 

 

 

 IMG_5292-1

IMG_5255-1

 

 

 

Oh, en het eten: Tapas! Met wijn natuurlijk. Meegenomen in een poging om wat goed te maken na de vorige fles. Die kwam uit een faillissements-partij, en we snapten al na de eerste slok waarom.

Vandaag een syrah van wijnhuis Carmen. Volgens Thérèse de Boer en Astrid Joosten in ‘Vrouwen gek op wijn’ het oudste wijnhuis van Chili. Toen ik het las vroeg ik me in alle ernst af of dat nog steeds zo zou zijn. Ik kan ter verdediging slechts aanvoeren dat het maandag was, en erg vroeg.

Wat betreft de combinatie met het eten: Prima bij de kruidige balletjes in tomatensaus, maar de filodeeghapjes veranderden in een wat droog en smakeloos pakketje. Niet zo raar als je leest dat de syrah een sterke tegenhanger nodig heeft. De tip uit het boek is, naast stoofschotel of barbeque, chocola met 80% cacao. En gek genoeg klinkt het heerlijk.