Tuesday, May 25, 2010

Simpel Soepje

Niks zo makkelijk en gezond als een simpel soepje. En omdat je zelf bepaalt wat er in gaat, is het altijd naar je smaak. Gewoon doen, succes gegarandeerd!

Nu heb ik het hier eerder al eens gehad over de vele voordelen van soep, en vooral soep met tomaten. Een goed begin dus, zeker ook omdat het er de tijd van het jaar voor is.

Tomatenbroodsoep IMG_5779-1

Men neme een tas vol tomaten. Rijp is goed, overrijp nog beter. Ideaal, want die kun je vaak op de markt voor een schijntje meenemen. Zijn er geen rijpe tomaten of heb je haast, gebruik dan vooral tomaten uit blik. Of van allebei een beetje. Of wat tomatenpuree, voor extra smaak. Of wat kerstomaatjes erbij. Of…

Voor textuur en nog meer smaak gebruik je in dit geval brood. Stevig, degelijk brood graag, oud is geen bezwaar. Stokbrood kan ook, en zuurdesem geeft weer een heel ander effect. Zoals ik al zei, de keuze is aan jou.

Verder nog een ui erbij, wat knoflook en (Spaanse) peper naar smaak, een handje verse basilicum*, en bouillon om alles aan elkaar te breien.

Het loont de moeite om de tomaten even kort voor te bereiden. Snijd aan de onderkant een kruis in de schil en leg de tomaat zo’n 30 seconden in kokend water tot het vel begint los te laten. Als ze erg rijp zijn iets minder, als ze erg hard zijn iets meer, dat idee. Vanuit het kokende direct in ijskoud water en je trekt het velletje er zo af. Steelaanzet eruit snijden, in stukken hakken (of andersom als je dat makkelijker vindt) en ze zijn klaar voor gebruik.

  1. Bak de ui, knoflook en peper zo’n 5 minuten in voldoende olijfolie. Een goede maat is 1 eetlepel (15 ml) per persoon. Tijdens het bakken alvast wat op smaak brengen met zout en peper.
  2. Zodra de ui zacht wordt kan de tomaat erbij. Bak deze 10 minuten mee, totdat de stukjes uiteenvallen. Niet vergeten af en toe te roeren, en alvast wat bouillon erbij als het te droog wordt.
  3. Zoveel bouillon erbij als nodig is om alles onder te zetten, en dan nog iets meer. Brood erbij en 1 minuutje laten sudderen. Ondertussen even proeven of er genoeg zout en peper door zit.
  4. Nu heb je 10 minuten om de tafel te dekken, drinken te pakken, handen te wassen, etc. In die tijd raakt het brood doordrenkt met alle lekkere smaken.
  5. Roer kort voor het serveren de verse basilicum* erdoor. (Als je gedroogde gebruikt moet deze al met het brood mee.) Garneer met nog wat versgemalen zwarte peper.

Bon appetito! 

IMG_5789-1De mogelijkheden om te variëren zijn echt eindeloos. Een kleine greep van suggesties: olie, pesto, balsamico-azijn, verse kruiden, olijven, geraspte kaas, artisjokharten, citroensap, cacao, wijn en alle soorten naturel-zuivel als melk, Griekse yoghurt en crème fraîche

En natuurlijk kun je de soep ook zonder brood maken. Met bijvoorbeeld pasta, rijst of linzen. Die kun je gewoon in de soep meekoken, als je de bouillon er met de tomaten bij doet. Of met wat andere groenten erbij als wortel, mais, courgette of pompoen. En gehaktballetjes! Of omeletsliertjes. Of wat kleingesneden worst…

Het zal gewoon nooit hetzelfde worden. Maar wel altijd lekker. En durf je het niet aan de hoeveelheden zelf te kiezen? Vertel me met hoeveel je bent, en welke smaken je aanstaan. Dan krijg je per ommegaande een recept-idee op maat.IMG_5763-1

1 comment:

  1. Hi Nina, nice to meet you!
    Tomato soup is very healthy, I especially like it with the addition of basil.

    ReplyDelete