Tuesday, May 11, 2010

Brood, wat zit er eigenlijk in? (2)

IMG_5248-1Brood is iets wat veel veel van ons dagelijks eten. Als we dat nou een klein beetje gezonder zouden maken, helpt dat dus elke dag. En zeker op het gebied van brood is gezond eten minstens net zo lekker. Maar hoe weet je nu wat gezonder is?

Het ezelsbruggetje dat vroeger veel gebruikt werd gaat al lang niet meer op. Donker gekleurde broden zijn vaak gekleurd met moutmeel en gekarameliseerde suiker, om ze een ‘gezonder’ kleurtje te geven. Omgekeerd bestaat er tegenwoordig witbrood waar (kleurloze) extra vezels aan zijn toegevoegd. De kleur van een brood zegt dus niet altijd hoe gezond het is. 

Belangrijk is om te weten van welk soort meel je brood gemaakt is. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen, zit in de buitenste laag van de korrel, de zemel. Bij het vermalen van de graankorrel worden deze zemelen eruit gezeefd. Brood van bloem bevat daarom minder graanvezels en voedingstoffen dan volkoren, waar de zemel weer aan toegevoegd is. Ook alle lekker toevoegingen als vruchten, noten, zaden en pitten leveren extra vezels, vitamines en mineralen.

IMG_5244-1Vooral deze voedingsvezels verdienen nog wat extra aandacht. Ongeveer 90% van de Nederlanders krijgt er dagelijks te weinig van binnen. En dat terwijl het eigenlijk vrij simpel is. Verse groenten, fruit en volkoren producten leveren genoeg materiaal om gezond te blijven. In het dagelijks leven is volkorenbrood is al gauw de grootste bron van vezels op een dag, met de aardappel als goede tweede. Bovendien is het eten van teveel vezels bijna onmogelijk.

Voedingsvezels zorgen ervoor dat de darmen goed werken en zijn zo belangrijk voor een goede stoelgang. Ze verminderen de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Ook zorgen ze voor een ‘vol gevoel’ in de maag. Handig om te weten voor wie op zijn gewicht wil letten. Een vezelrijk dieet heeft zelfs een gunstige invloed op de mentale gezondheid. Mensen die 's IMG_5250-1ochtend graanproducten eten, blijken minder stress en een sneller denkproces te hebben.

Genoeg redenen om er eens wat beter op te letten, volgens mij.  Al is een kleine waarschuwing wel op zijn plaats. Zeker als je het je het niet gewend bent kan het plotseling eten van meer vezels gasvorming veroorzaken. In dat geval is het zaak je lijf er in kleine stappen aan te laten wennen. Maar zolang je weet hoe een volkorenbrood er überhaupt uitziet, of wat een banaan is, zit je aardig veilig…

2 comments:

  1. Er zit in bruin volkorenbrood mythylcellulose. een product uit hout, om het vezelrijker te maken. Mythylcellulose wordt overigens ook gebruikt in de porno-industrie om nep-sperma te maken. Daarnaast zit er een kleurstof in, een soort Buisman, om het donkerbruin te kleuren. Je zult er niet echt iets van krijgen... noch van dat hout noch van die kleurstof, maar het is wel balen als je denkt extra gezond brood te kopen (duurder ook) en die illusie wordt met dit soort additieven bereikt.
    In het boekje Wat zit er in uw eten staan alle E-nummers, die momenteel in Europa in voedsel worden gebruikt
    http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php

    ReplyDelete
  2. Ja, van alle goedgekeurde hulpstoffen krijg keer op keer de kriebels. En instanties mogen deze, door de officiële goedkeuring, niet eens meewegen in hun beoordeling. Bijvoorbeeld bij het ik kies bewust-logo. Het is ondoenlijk om alles zelf te maken, maar er zijn meer dan genoeg argumenten tegen het gebruik van sterk-voorbewerkte producten.

    ReplyDelete