Tuesday, April 13, 2010

Voorjaarsperikelen

IMG_4842c

Ik begon er al haast aan te twijfelen, maar het is toch weer voorjaar geworden. En wat voor één! Als het waar is dat het voorjaar een belofte is, dan wordt het een fantastische zomer. De winter hoort er nu eenmaal bij, dat wil ik best begrijpen. En het sfeertje dat er bij schijnt te horen vind ik ook helemaal niet verkeerd. Maar als fervent buitensporter is het toch geen leuk seizoen. Op de bevroren grond en gladde wegen kun je nagenoeg helemaal niets.

Nou blijkt dat ook het voorjaar voor veel mensen juist een tijd van ellende is. Vooral als je kampt met allergieën mogen al die planten wel uit bloei blijven. En ook de term ‘voorjaarsmoeheid’ is al officieel in de woordenboeken opgenomen.  Een kwaal die ontstaat door een groot gebrek aan vitamine, mineralen, beweging en buitenactiviteiten. Met symptomen als ‘een grote behoefte aan extra slaap’ en ‘veel trek in koolhydraten en suikers’ een goed excuus.

Ook de voorjaarsgriep is in kwakkelkringen een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Maar zelfs volgens geleerde bronnen is dat gewoon een veredelde verkoudheid. Niet minder vervelend, wel minder ernstig. En er is best veel aan te doen om te zorgen dat jij vrolijk doorhuppelt terwijl de rest aandelen neemt in een welbekend zakdoekjesmerk.

IMG_4866b

Daarom de volgende raad van de ‘wijze’ Nanny Ogg:

Eet yoghurt
Elke dag een kommetje gewone yoghurt eten is volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië een goede manier om de weerstand tegen verkoudheid en griep te verhogen. De goede bacteriën (probiotica) in yoghurt helpen je natuurlijke weerstand een handje. De kans om een verkoudheid op te lopen wordt zelfs met 25% verkleind. En kijk dan gelijk even op het etiket hoeveel vitamine D er in je yoghurt zit, want…

uit recent onderzoek blijkt dat vitamine D een grotere rol speelt bij het al of niet ontstaan van verkoudheid. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar. De meeste vitamine D krijg je door de inwerking van daglicht op je huid, maar tijdens het donkere winterseizoen is er juist een gebrek aan licht en bouw je een tekort op. Zorg daarom dat je genoeg melkproducten, margarine, sinaasappels en vette vis eet.

Salvestrolen
Salvewattes?! Groente en fruit bevatten naast vitaminen en mineralen ook andere stoffen die je weerstand op peil houden. Een van die bio-actieve stoffen is de groep van de salvestrolen. Dat zijn stoffen die planten aanmaken om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen. En door het eten van genoeg groente en fruit verhoog je zo je eigen weerstand.

Maar… salvestrolen zijn juist daar te vinden waar de kans op een infectie het grootst is, zoals aan de buitenkant en aan de oppervlakte van de wortels en de vruchten. Wanneer deze plantendelen van buitenaf worden bespoten met schimmelwerende middelen, is het voor de plant niet meer nodig om de beschermende stoffen zelf te produceren. Het gevolg is dat bespoten groenten en vruchten arm zijn aan salvestrolen. Ook met het bereiden moet je er dus op letten niet juist de nuttigste delen weg te gooien.

Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.

Eet soep!
Het mag vreemd klinken, maar uit onderzoek blijkt dat regelmatig tomatensoep eten een goed middel is om verkoudheid en griep te voorkomen. Voor de soep moeten dan wel verse tomaten of bliktomaten zijn gebruikt. Daarin zit namelijk meer lycopeen dan in soep op basis van poeder. En lycopeen is weer een erg nuttig antioxidant die je ziektebestrijdende witte bloedlichaampjes beschermt.

Mocht je toch ziek worden, dan moet je overschakelen op kippensoep. Kip bevat een natuurlijk aminozuur (cysteïne) dat het slijm in de longen dunner en minder plakkerig maakt. Daardoor kan het gemakkelijker worden afgevoerd. Maak een hete en kruidige soep met veel peper. Deze hete kruiden zorgen ervoor dat er in je mond, keel en longen wat meer waterachtige vloeistoffen vrij komen. Ook die verdunnen het slijm, waardoor je veel makkelijker kunt hoesten.

Ook krijg je door soep te eten al wat meer vocht binnen. Voldoende water drinken (1,5 liter per dag) houdt je immuunsysteem in een goede conditie. Je voorkomt bovendien uitdroging van je slijmvliezen, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen.

Knoflook

Knoflook is één van de meest krachtige natuurlijke remedies, want knoflook heeft natuurlijke antivirale, schimmeldodende en antibacteriële eigenschappen. Dat is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Dagelijks een knoflookteentje verwerken in je maaltijd verbetert je weerstand tegen verkoudheid. Dat komt door de in knoflook voorkomende stof allicine. Mensen die dagelijks een knoflookpreparaat slikken met geconcentreerde allicine, hebben volgens Engels onderzoek de helft minder kans een verkoudheid op te lopen, vergeleken met mensen die zo’n preparaat niet slikken. Wat volgens mij dan weer een onzinnige omweg is, want knoflook is ook gewoon erg lekker…

Ook de helende werking van Echinacea is inmiddels meer dan eens bewezen. Niet alleen vermindert Echinacea de kans op verkoudheid, maar als men toch ziek wordt, verkort het kruid de tijd van ziek zijn. De combinatie van vitamine C en Echinacea vermindert de kans op verkoudheid zelfs met bijna negentig procent.

IMG_4838b

Natuurlijk is dit lijstje verre van compleet. Maar ik vind het al knap dat je überhaupt zover bent gekomen. Tot de volgende keer

No comments:

Post a Comment