Sunday, August 29, 2010

Interlude

Nog niet eerder heb ik de omslag van zomer naar herfst zo duidelijk beleefd. Een stormachtige wind heeft alle warme lucht in één keer weggeblazen. Het is herfst en ik wil er geen moment van missen! Maar met een camera-paard in de lappenmand vallen de landschapsfoto’s nog wat tegen. En als ik mijn omgeving mag geloven ben ik met mijn hang naar herfst een bezienswaardigheid. (Of meer iets dat angstvallig gemeden moet worden: wie weet is het besmettelijk...!) Dus om het nazomergevoel toch nog wat langer vast te houden:

IMG_6362-1 Hemelse Fruitcake!

  • 125 g bloem
  • 1/2 tsp bakpoeder
  • 1/2 soda
  • 1/4 tsp zout
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker*
  • 1/2 tsp vanille extract
  • 1 ei, ook kamertemperatuur
  • 125 ml karnemelk
  • een heleboel fruit, ik had ongeveer 300 g framboos en nectarine

Zet de oven aan op 200 graden Celsius, met het rooster iets onder het midden. Vet een bakblik in van 23 cm doorsnee, of iets met een vergelijkbaar oppervlak, de vorm is niet belangrijk.

Zeef en meng bloem, bakpoeder, soda en zout.

Klop met een mixer de boter en bijna* alle suiker een paar minuten op de hoogste stand totdat dit een lichtere kleur en een ‘fluffy’ textuur krijgt. Je ziet vanzelf wat ik bedoel. Doe het ei en de vanille erbij, en klop op dezelfde stand door tot het ei ook luchtig en goed gemengd is.

Met de mixer op de laagste stand doorgaan. Eerst ongeveer de helft van het bloem-mengsel erbij, dan de karnemelk en dan de rest van de bloem. Allemaal totdat het echt net gemengd is.

Als je veel fruit gebruikt is het handig om nu de stevigste soort al door het beslag te spatelen. Doe dit ook met zo weinig mogelijk bewegingen, je wilt alle lucht in je beslag houden. Vul daarna de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Strooi de rest van je fruit en het achtergehouden* beetje suiker erover.

Bak ongeveer 25 tot 30 minuten, tot een cake-tester er schoon uitkomt. (Aan een niet helemaal glad saté-stokje blijft bijna altijd wel een kruimel hangen. Als het maar niet nat meer is.) Laat de cake 10 minuten koelen in de vorm, en daarna op een rooster. Zomer gegarandeerd!

IMG_6367

Ps. Is het nou echt nodig om de boter eerst op kamertemperatuur te laten komen? Ja! Probeer maar eens een blok koude boter te mixen… Maar dat niet alleen. Het luchtig slaan van de boter en suiker, en later het ei, is het belangrijkste stukje van het maken van de cake. En dat gaat het beste met enigszins zachte boter en scherpe suiker. In een koele schaal…

No comments:

Post a Comment