Tuesday, August 31, 2010

Gevarieerd en Matig

IMG_5991-1Een gevleugelde uitspraak en zeer wijd toepasbaar. Zeker op gezond en verantwoord eten. En waar het met het gevarieerde bij velen nog wil lukken, wordt het matige al gauw een beetje meer. Hoe goed olijfolie ook mag zijn, meer dan een eetlepel per persoon is teveel. En we weten allemaal dat één glaasje wijn per dag gezond is, maar na de tweede wordt het regelrecht schadelijk voor je.

Het is een natuurlijke reactie om ergens in door te blijven eten. Nu heb je de kans, en wie weet wanneer je weer wat krijgt? Nou, vrij snel alweer, want jagen en verzamelen wordt met de supermarkt om de hoek wel erg gemakkelijk.

Veel producten uit diezelfde supermarkt zijn ook nog eens voorbewerkt. Gemak dient de mens, en zo kunnen zij er weer een euro meer voor vragen. Op die manier betaal je zelfs nog extra voor je ongezondere eten. Want het wordt langzamerhand duidelijk dat we wel erg veel additieven binnenkrijgen. Niet zo raar, aangezien het in bijna alle voorbewerkte producten aanwezig is. Maar een teveel kan vervelende gevolgen hebben. Klachten die vaak verband houden met additieven zijn bijvoorbeeld ADHD, migraine, astma, eczeem en allergieën.IMG_5983-1

De beoordeling van voedsel-additieven gebeurt door middel van een risico-evaluatie. Simpel gezegd: Wat is de kans dat je er bij normaal gebruik last van krijgt? Een dergelijke test biedt geen enkele garantie voor jou als individu. Want wat is normaal gebruik? En wie zegt dat jij normaal bent? Bovendien zijn er goedgekeurde hulpstoffen bekend waarover ernstige klachten zijn gerapporteerd, maar die tot nog toe op grond van uitgebreid onderzoek niet gevaarlijk zijn bevonden. (Wiki)

Volgens Will Jansen, hoofdredacteur van Bouillon-magazine, krijgen we inmiddels per jaar drie kilo aan additieven binnen. Kan dat niet wat minder? Ja natuurlijk, we konden er ook prima zonder. Alleen zal je dan op bijvoorbeeld houdbaarheid of kleur in moeten leveren. Een beetje bewuster inkopen dus. En als vuistregel kun je wel stellen: Hoe minder er mee gedaan is, hoe beter dat het is.

Gezonder en goedkoper, maar met nog een reusachtig voordeel. Bedenk voor jezelf eens welk ongezonde eten je het liefst zou willen laten staan. Grote kans dat het de snelle snacks zijn. Het is een stuk makkelijker om niet te snaaien als je het eerst zelf nog klaar moet maken. En als je een keer de tijd hebt gevonden om een lekker verse traktatie te maken of te halen, dan kun je daar ook heerlijk schaamteloos van genieten!

IMG_5971-1

No comments:

Post a Comment