Friday, September 3, 2010

De ultieme beloning

IMG_5665-1

Ik vergelijk graag wetenschap op het gebied van paardensport en –voeding met ons mensen. Het dieet van paarden is goed te controleren en ze kennen geen placebo-effect. Misschien dat het volgende onderzoek ook iets kan zeggen over onze eetgewoontes. Ik denk van wel.

Uit een Frans onderzoek naar beloning bij paarden is namelijk gebleken dat een voedselbeloning - eten - het meest effectief is. Een lichamelijke beloning als een aai of kriebel brengt wel de hartslag omlaag, maar helpt niet bij het trainen en creëren van een band. De dieren die met IMG_6274-1voedsel beloond werden leerden sneller, en zochten veel meer contact met de trainers, zelfs buiten de trainingen om.

In dit licht is het niet raar dat we zo blij kunnen worden van lekker eten. Het is een hele sterke positieve prikkel.

Dus voortaan geen complimentje meer van de baas, maar een lekker snoepje? Zo ver gaat de vergelijking gelukkig niet. Ook bij paarden kun je de voedselbeloning koppelen aan een knuffel of een woord. Het verschil is dat je ze dan geleerd hebt dat ze daarmee beloond worden. Als de baas je vertelt dat je het goed gedaan hebt weet je als het goed is wat er bedoeld wordt.

Jezelf belonen met eten is ook al geen goed idee. Je raakt er namelijk aan gewend. De volgende keer dat je baalt of juist erg blij bent met jezelf, zal je eerder naar iets lekkers grijpen. Is dat dan zo verkeerd? We mogen toch wel een beetje lief zijn voor onszelf? Het vaak ongezonde eten of drinken wat je dan kiest, zorgt ervoor dat je je uiteindelijk lichamelijk slechter voelt. Daarnaast hebben we vaak achteraf een schuldgevoel. Helemaal niet zo leuk dus.

Voor wie zich hierin herkent, of gewoon nieuwsgierig is geworden, geeft het volgende lijstje volgens mij een leuke aanpak:

  • Observeer je lichaam als je merkt dat je wilt eten. Wordt bewust van waarom je wilt eten: wil je eten omdat je honger hebt of wil je eten uit emotionele of sociale redenen of uit gewoonte?
  • Als je merkt, dat je geen fysiek honger hebt, en je wilt toch eten, vraag je hart, je hoofd en je lichaam één voor één óf, en waarom, ze willen eten. Luister goed naar het antwoord van elk van de drie, en schrijf het desnoods voor jezelf op.
  • Zoek naar alternatieven om de behoeftes van je hart, je hoofd of je lichaam op dat moment te vervullen, zodat het eten (wanneer je geen honger hebt) overbodig wordt.
  • Als je toch besluit te eten, ondanks dat je niet echt fysiek honger hebt (omdat je hart, je hoofd of je lichaam er behoefte aan heeft), “vergeef” het je zelf en geniet van dat, wat je besluit te eten; smak er gelukzalig bij en vertel iedereen hoe heerlijk je het vindt. Het is beter om te eten, dan om obsessieve gevoelens te kweken!
  • Wees lief en aardig voor jezelf! IMG_3200-2

No comments:

Post a Comment