Nou, veel meer dan je zo op het eerste gezicht zou denken. En ook veel meer dan voor het maken van een lekker brood noodzakelijk is. Een kleine selectie van aangetroffen toevoegingen:
azijn |
dextrose |
sojameel |
plantaardig vet |
suiker |
enzymen |
voedingszuren |
anti-oxidanten |
stabilisatoren/ emulgatoren |
meelverbeteraars |
conserveringsmiddelen |
Aan veel industrieel vervaardigde witte tarwebloem wordt bovendien nog ijzer, vitamine B1, B2 en B3 toegevoegd. Hoewel het wel verplicht is, wordt dit vaak niet meer vermeld. De toegevoegde enzymen kunnen, zonder dat je het weet, afkomstig zijn uit genetisch gemanipuleerde organismen.
Bij het bakken van je eigen brood bepaal je lekker zélf wat je er in stopt. Leuke soorten meel bijvoorbeeld, en lekkere pitten en zaden. Dat blijft misschien iets minder lang vers als brood uit de supermarkt. Maar omdat het ook oneindig veel lekkerder is, zal het ver voor die tijd al op zijn.
Het brood op de foto is één van mijn eerste zuurdesem-broden, naar een recept van WildYeast. Gemaakt met bloem, volkoren- en roggemeel, water en zout. Met als extraatje havervlokken en zonnebloempitten.
Het was echt heerlijk! (en daar ben ik best een beetje trots op)
I would love to have this bread YeastSpotted!
No comments:
Post a Comment