Sunday, July 18, 2010

Chunky Gazpacho

IMG_6240-1Ja, ja, ik begrijp dat twee keer tomaten achter elkaar misschien wat veel van het goede is. Maar met het hele warme weer van de afgelopen tijd is zo’n koud soepje echt zalig. Bovendien zijn de tomaten echt overal in de aanbieding. Als je goed shopt heb je al een kilo voor minder dan een Euro. Weer een excuus minder om niet gezond te eten. 

Behalve tomaten heb je komkommer nodig, een uitje, en liefst veel verse kruiden. Citroensap vind ik zelf ook noodzakelijk, of een goede azijn. Balsamico-, sherry- of wijnazijn, als ie maar lekker is. En bij de citroensap nog iets om het wat pit te geven, bijvoorbeeld tabasco en worcestersaus.

IMG_6237-1Deze gazpacho is een beetje anders dan normaal, omdat hij niet gepureerd is. Meer te kauwen en - naar mijn idee - meer genieten. Ook wordt er in dit recept niet geprobeerd de soep te binden. Geen zetmeelproducten dus, gewoon lekker licht.

Dat kun je er dan wel weer bij eten, als je zin hebt. Hoe klinkt soepstengels met Parmezaanse kaas? Of maak croutons van een restje oud brood, wat kruiden en wat olie.

Maak de soep een paar uur van tevoren zodat deze goed af kan koelen. En nu maar hopen dat het nog even lekker weer blijft natuurlijk!

Chunky Gazpacho voor 4, iets afgekeken van Gordon Ramsay

  • 6 grote tomaten, of wat meer kleintjes.
  • een kleine rode ui
  • een peper of paprika, afhankelijk van je smaak
  • komkommer, ongeveer een halve, geschild en de pitjes verwijderd
  • teentje knoflook
  • sap van een halve citroen
  • 300 ml koude kippenbouillon
  • 300 ml gepureerde tomaat
  • tabasco
  • worcestersaus
  • een handvol verse basilicum en dragon
  • peper en zout

Snijd alle groente in stukjes. Pers de knoflook of snijd deze heel klein en wrijf wat stuk met de bolle kant van een lepel. Roer de knoflook erdoor, met het citroensap en peper en zout naar smaak. Dan de bouillon en tomatenpuree tot de groente onder staat, of meer voor een dunnere soep. Een scheut van de worcestersaus en een klein scheutje tabasco. En als laatste de fijngesneden kruiden. Zet afgedekt een paar uur in de koelkast. Dan kunnen de smaken zich wat mengen en is de soep straks lekker koud.

IMG_6244-1

No comments:

Post a Comment